Om kriget kommer

1961

om-kriget-kommer-compressed

2018

om-krisen-eller-kriget-kommer

På våren 2018 fick alla svenska hushåll en ny Om kriget kommer-broschyr i brevlådan.

Den nya versionen innefattar också kris och vad en sådan kan innebära idag, till exempel att störningar i centrala IT-system kan påverka elförsörjningen så att mobilnät, internet, betalkort och kollektivtrafik slås ut.

De båda versionerna av Om kriget kommer har mycket gemensamt. Men en uppenbar skillnad mellan då och nu är större vikt nu läggs på individens eget agerande. ”Du som privatperson har också ett ansvar” och ”De flesta måste vara varar beredda på att kunna klara sig själva en tid”.

En sida ägnas åt att varna för falsk information och lyfta vikten av källkritik, en annan åt hur vi ska agerar vid terrorattentat.

Här lyfts också vikten av en ansvarsfull hemberedskap och att ha tillgång till mat som håller länge i skafferiet. Hummus, energibars, nötsmör och tortillabröd, havredryck och färdigkokta linser på burk nämns bland potatis, kål och skorpor.

Mycket är sig också likt från det tidigare versionen. Bland annat detta: ”Om Sverige blir angripet av ett annat land kommer vi aldrig ge upp. Alla uppgifter om att motstånd ska upphöra är falska”.